POKLIČI NA 041 395 326

Herbikina super živila

Naši predniki so uživali hrano, pravo hrano. V današnjem času je hrana že ‘a pripori’ oropana hranil. Pri rastlinski hrani se to prične že v semenu, nadaljuje v zemlji, v katero je to seme posejano in konča z oskrbo, ki jo je rastlina deležna med rastjo.

Kot da to še ni dovolj, se degradacija hranilne vrednosti hrane nadaljuje vse do končne postaje – krožnika. Telo od tovrstne hrane nima popolnoma nič, celo oropano je svoje (naravne) imunosti.

Zakaj superživila kot prehransko dopolnilo?

Superživila so rastline, rastlinski deli in plodovi, ki vsebujejo ogromne količine vitaminov, mineralov, antioksidantov, živih encimov, maščob, beljakovin, aminokislin … in povsem unikatne substance. Njihovo uživanje zagotavlja preskrbo telesa s hranili, kar posledično vodi v zdravo in pravilno delovanje le-tega, hitrejše okrevanje v primeru bolezni in mnogo več. Superživila niso nekaj novega, modna muha …

Rastline in njihovi deli, iz katerih superživila nastajajo so stara tudi po nekaj tisočletij. Večina jih raste in se razvija na področjih z zelo težkimi rastnimi pogoji in ravno to dejstvo opravičuje njihov nadimek.

Spirulina – beljakovinska kraljica

Ta preprost živ organizem je ena prvih oblik življenja na Zemlji. Častili so jo že Azteki, saj je predstavljala njihov osnovni vir beljakovin. Mnogi so spirulino okronali za beljakovinsko kraljico, saj vsebuje več kot 60 odstotkov rastlinskih beljakovin. Na splošno vsebuje neverjetno veliko hranilnih snovi, vključno s klorofilom, vitamini, minerali … Mnogi so zaradi njene hranilne vrednosti prepričani, da bi bilo možno kar nekaj časa preživeti samo z njo. Herbika spirulino dodaja predvsem zelenim smoothiejem.

spirulina

chia

Chia semena

Ta preprost živ organizem je ena prvih oblik življenja na Zemlji. Beseda chia izhaja iz besede chian, ki pomeni oljno. Chia semena so starodavna hrana, ki pa svoj vrhunec šele doživlja. Bogata so z omega 3 in 6 maščobnimi kislinami, beljakovinami, topnimi vlakninami, antioksidanti in minerali. V nasprotju z nekaterimi drugimi semeni, le-ta ne vsebujejo glutena. Pred kakršnokoli uporabo jih je vedno priporočljivo najprej namočiti za vsaj 10 minut, še bolje več, npr. čez noč. Odlična so za pripravo zdravega zajtrka, če jih namočimo v poljubno tekočino (mleko, sok), dodamo sveže ali suho sadje, oreščke ali semena in zaužijemo kot hranilen obrok namesto kosmičev.

Goji jagode – sadež za dolgoživost

Goji jagode so nedvomno eno najbolj okusnih superživil, kar pa ni njihova edina kvaliteta. Kitajci, Tibetanci in Mongolci jih kot hrano zase gojijo že 5 tisoč let, dandanes je kitajska provinca Ningxia ena večjih gojiteljic goji jagod in zanimivo je, da tam živi več vitalnih stoletnikov kot marsikje drugje. Pozitivnih učinkov uživanja jagod je ogromno, saj so zelo verjetno goji jagode hranilno najbogatejše jagodičje. Herbika jih dodaja kar nekaj različnim smoothiejem, popolnoma ‘goji’ pa je Hormonček, zelo rada jih dodaja zdravim sladicam ali jih zoba kar same.

goji

konopljina_semena

Konopljina semena – rastlina za lepši planet

Proizvodnja konoplje je ena najstarejših industrijskih panog, najverjetneje zato, ker je rastlina tako široko uporabna; blago in oblačila iz konoplje, papir iz konoplje, gradbeni material iz konoplje … Uporabni so prav vsi deli rastline. Herbiki so zanimiva v glavnem semena, ki jim lahko rečemo kar supersemena, saj so popoln vir beljakovin in esencialnih maščobnih kislin. Na splošno velja konoplja za enega najbolj hranilnih prehranskih virov, ki bi lahko predstavljal rešitev globalne problematike pomanjkanja beljakovin in lakote. Herbika konopljina semena dodaja različnim smoothiejem, jih posipa na solate in zameša v jogurt.

Maca – afrodiziak iz Andov

Obstaja legenda, ki pravi, da so inkovski bojevniki pred bitkami uživali maco, ki jim je dajala moč. Pravzaprav maco v J Ameriki uporabljajo v zdravstvene namene že več stoletij, predvsem za izboljšanje plodnosti tako ljudi kot živali. Danes, ko je dostopna vsem, je cenjena pri presnojedcih, ekstremnih športnikih, slaščičarjih … Herbiki je draga tako v smoothiejih in presnih slaščicah kot v dobri opoldanski maca kavici.

maca

kakav

Kakav – srčna kri

Kakav je čokolada, čokolada je kakav. Linne je kakavu pripisal tako velik pomen, da ga je poimenoval ‘hrana bogov’. Odlikujejo ga neverjetne lastnosti, od visoke vsebnosti antioksidantov in mineralov, do pomlajevalnega učinka na živčne prenašalce, bolj kot na karkoli drugega, pa odlično vpliva na srce; v dobesednem in duhovnem smislu. Herbika ima presni kakav v prahu ali zrnu vedno na zalogi za sladice, tople krepčilne napitke ali smoothieje.

Avokado – gozdno maslo

Lahko bi rekli, da je avokado skoraj popolna hrana, saj je odlično prebavljiv, hkrati pa pomaga pri motnjah prebave, vsebuje pomembne antioksidante, ki med drugimi ščitijo pred sivo mreno, njegovo olje pa zmanjšuje učinke staranja … Podatek, da je avokadovo drevo kultivirano že 7000 let pove veliko o njegovi uporabni razširjenosti. Herbika ga ima na meniju skoraj vsak dan, če ne v zelenčku, pa v solati ali v obliki namaza.

avokado

kokosovo_olje

Kokosovo olje – presenetljiva maščoba

Kokos je eden imenitnejših darov našega planeta. V prevodu iz sanskrta se kokosova palma imenuje »drevo, ki nas oskrbuje z vsem, kar potrebujemo za življenje«. Uporaba te dragocene maščobe je tako široka, da si zasluži svojo objavo (preberi več). Ena boljših lastnosti kokosove maščobe je ta, da tudi med segrevanjem na visoki temperaturi ostane stabilna in posledično zdravju neškodljiva. Herbika uporablja kokosovo maščobo za peko, pri pripravi presnih sladic in vsako jutro čajno žličko v zelenčku.

MSM – mineral lepote

MSM je oblika naravnega organskega žvepla in je izjemno pomemben element v prehrani, saj je bistven za regeneracijo in prehrano zdravih celic. MSM ima veliko sinonimov; mineral lepote, notranja kozmetika, naravni analgetik, stari Grki so mu pripisovali religiozni pomen in ga imenovali božanski, za srednjeveške alkimiste pa je bilo ‘žveplo v telesu isto kot sonce v vesolju’ …

msm

kurkuma

Kurkuma – notranje lepotno sredstvo

Kurkuma je eno presenetljivejših, široko uporabnih, hkrati pa varnejših živil. Je začimba, zdravilna rastlina, lepotno živilo, barvilo … Indijska tradicionalna medicina jo časti in uporablja že tisočletja za zdravljenje rakavih obolenj, zaradi lepotnih učinkov je tudi sestavina raznih kozmetičnih pripravkov. Dobro bi bilo, da bi odrasli kurkumo vključevali v vsakodnevno prehrano, saj raziskave kažejo, da preprečuje številne bolezni, ki so povezane s staranjem. Herbikin namig za ne preveč okusen, vendar zdrav jutranji shooter – v 1dcl tople vode zamešamo žličko kurkume, žličko MSM, žličko Camu camu, ščep kajenskega popra in nekaj kapljic kvalitetnega olja ter nad dušek spustimo po grlu.